maandag, 13 juli 2015 15:53

Technasium

Een formule voor beter bèta onderwijs.

De echte wereld in school brengen, dat is Technasium. Deze onderwijsstroom heeft zich inmiddels over heel Nederland verspreid en is dé manier om kennis te maken met de boeiende en moderne wereld van de bèta en (hogere) technische beroepen. Het vak ‘onderzoek en ontwerpen’ (O & O) vormt het hart van dit traject. In een schooljaar werk je aan 4 projecten, daarvoor kom je 2 keer per week bij elkaar in de werkplaats. Daarnaast ga je regelmatig op excursie en bedrijfsbezoek en worden er gastlessen gegeven. Gemiddeld ben je 5 lesuren per week aan de slag met interessante opdrachten, ingebracht door mensen uit de praktijk die werken bij bedrijven en instellingen van buiten school. Het technasium is er voor leerlingen met Havo of Atheneum advies.

Denkers die doen Technasium is denken en doen. Heb jij veel belangstelling voor de wereld om je heen, weet jij hoe het beter of anders kan? Bij technasium zit je als leerling zelf achter het stuur. Je neemt de plek in van bijvoorbeeld een bouwkundige, medicus, architect, ingenieur of designer. Je werkt in groepsverband aan de opdracht. Nieuwe oplossingen bedenken, vormgeven, uitvinden, ontwerpen, brainstormen….het hoort allemaal bij het technasium.  Jullie leren om samen het resultaat van jullie werk te presenteren en te motiveren. Ook leer je hoe je moet reflecteren: wat ging er goed en wat kon nog beter. Je werkt afwisselend aan onderzoeksopdrachten en ontwerpopdrachten. Als onderzoeker denk je bijvoorbeeld samen na over een oplossing voor geluidshinder bij treinen, het bewateren van een natuurgebied bij droogte of hoe koken energiezuiniger kan. Als ontwerper werk je aan het ontwerpen van een energiezuinig huis, aan de bouw van een windmolenpark of ontwikkel je een gehoorbeschermer voor jongeren. En bedenk: the sky is the limit!

Garantie voor kwaliteit

Het Fortes Lyceum heeft in 2010 aansluiting gezocht bij de Stichting Technasium. De stichting is erkend door de overheid en biedt daarmee garantie voor kwaliteit. Het vak Onderzoek en Ontwerpen is een (school) examenvak geworden en wordt dus op het Fortes Lyceum van het eerste tot en met het laatste schooljaar aangeboden. Het resultaat staat dus ook op je diploma.

Bedrijven en instellingen die betrokken zijn bij ons Technasium Zonder de betrokkenheid van bedrijven en instellingen in de nabije omgeving van de school, zouden er geen technasium opdrachten uitgevoerd kunnen worden. De contacten die het Fortes Lyceum heeft met het bedrijfsleven zijn dus van essentieel belang. Klik hier om welke partners het gaat.

Wil je meer weten? Kijk dan op www.technasium.nl. Hier vind je allerhande informatie over het technasium.

Of heb je vragen? Neem dan contact op met de coördinator van het Technasium van het Fortes Lyceum. Die weet alles wat er speelt, en hoe het op het Fortes Lyceum is geregeld. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer in deze categorie: « Onderwijs Fast Lane English »